Speltider för rullband
Det är inte alltid lätt att beräkna hur lång speltid ett rullband har, eftersom det har tillverkats många olika typer av band som kan gå på olika hastigheter med olika antal kanaler. Den här lilla handledningen är ett försök att bringa åtminstone någon klarhet i frågan. Först något om bandspelare
Bandhastigheter
Bandspelare för hemmabruk från 50-60-talen hade vanligen tre hastigheter: 4,75, 9,5 samt 19 cm per sekund. Den hastighet som folk använde mest var 9,5 cm/sek, men även 4,75 cm/sek förekom, eftersom det gav längst speltid (dessvärre också markant försämrad ljudkvalitet). Under 60-talet kom det mer avancerade bandpelare som lämpade sig både för hemmaanvändare och för enklare proffsbruk. De här bandspelarna saknade ofta den lägsta hastigheten men kunde i stället även använda hastigheten 38 cm/sek., alltså studiostandard. Dessutom kunde de spela in i stereo.
Tonhuvudkonfiguration
Speltiden beror inte bara på bandhastigheten, utan också på uppsättningen av tonhuvuden. Det finns helspår, halvspår och kvartsspår. På en helspårsbandspelare, t.ex. en Nagra III, används hela bandets bredd för inspelning. Man kan alltså bara spela in en kanal och bara i en riktning. Kallas även fullspår. En halvspårsbandspelare kan spela in två kanaler, antingen en monokanal i vardera riktningen eller en stereokanal i en riktning. I princip alla masterband är inpelade på det sistnämnda sättet. Det finns naturligtvis varianter på detta. Sådana här bandspelare kallas även tvåspårsbandspelare. På en kvartsspårsbandspelare kan man spela in antingen en stereokanal i vardera riktningen eller två monokanaler i vardera riktningen. De kallas även fyraspårsbandspelare och var den definitivt vanligaste hemmabandspelartypen under 70 – och 80-talen.
Bandskarvar
Om skarvarna är gjorda på rätt sätt med riktig skarvtejp så brukar de hålla och inte ställa till några problem, inte ens efter många år. Dåligt gjorda skarvar där man t.ex. använt vanlig tejp brukar däremot inte hålla för avspelning. Vi reparerar naturligtvis skarvarna så att bandet går att spela av. Eftersom det här innebär extra jobb, så tar vi betalt för varje band som vi måste fixa. Vi tar däremot inget extra för att montera start- och stoppsladdar på band där det behövs. Om du vill veta lite om hur det fungerar med rullband och speltider, så har vi information om det.
Fler av våra tjänster
Vill du läsa mer om våra tjänster? Du hittar all information här. Saknar du något? Tveka inte att kontakta oss!