www.phonurgia.se

Digitalisera ljudband

Vi kan konvertera rullband, kassettband och DAT-band till CD eller datafiler.

Du kanske undrar varför det är en bra idé att föra över gamla band och kassetter till ett digitalt medium, och varför det också är bra att inte vänta för länge med det? Jo, alldeles bortsett från att man kanske inte längre har någon bandspelare som fungerar, så håller inte tonband hur länge som helst. Inte bara själva de magnetiska signalerna på bandet försvagas med åren, utan även det material bandet är tillverkat av påverkas av tidens tand. Band kan skadas av luftfuktighet, och plastmaterialet blir skörare med tiden. Därför bör man inte vänta för länge med att rädda sina ljudminnen! Se även sidan om problem med ljudband.

Vi använder samma hårdvara och program, och ställer samma kvalitetskrav, när vi spelar över ljudband som när vi spelar in och mixar musik, så resultatet bör motsvara även högt ställda förväntningar. Före överspelningen kontrolleras banden så att vi ser om det finns några problem. Alla kassetter snabbspolas fram och tillbaka eftersom kassetter som inte spelats på länge kan kärva. Rullband kontrolleras för att se om det finns trasiga skarvar eller om de behöver dehydreras.

Efter överspelningen så tar vi bort de tysta partierna i början och slutet. Finns det stora partier med tystnad i själva inspelningarna så tar vi bort dem också. Sedan normaliserar vi ljudnivån, d.v.s. höjer volymen så att man kan spela av inspelningen på en normal lyssningsnivå. Behövs det så gör vi en enklare brus- och brumreducering, vilket kan göra underverk med uppfattbarheten hos t.ex. talinspelningar.

Bandtyper som vi kan digitalisera

Ljudkassetter typ 1

(”vanliga kassetter”), chrome och metal. Brusreducering: Dolby B, C och HX Pro. Alla speltider.

Rullband

Storlek: 1/4-tum: band på spole, band på AEG-tallrik upp till 11 tum. Hastigheter (cm/sek): 9,5, 19, 38. Dolby A finnes. Storlek: 1/2 tum, 8 kanaler, med eller utan DBX.

Övriga kassetter

Vi spelar även över DAT och Fostex X-15 kassetter. Dessutom kan vi föra över Adat HD-24-diskar till önskat format.

Överföring till CD

Om du väljer leverans via CD-skivor så ingår nödvändigt antal skivor i priset. Extra kopior kan självklart beställas.

Spårindelning

Vi kan också dela upp inspelningen i spår. Eftersom det innebär en del extra jobb så tar vi 50 kronor per CD för att göra det.

Dataskiva / USB

Om du inte vill ha CD-skivor, så kan du få ljudfilerna på dataskiva (CD eller DVD), på USB-sticka eller på medhavd hårddisk.

Filformat för datafiler

Vi kan leverera ditt ljud i de flesta filformat och med olika grader av precision (upplösning). Om inget annat anges, så sker leverans i  form av filer med  CD-standard, alltså wav-filer i formatet 16 bitar 44,1 KHz, som är ett format som fungerar i de allra flesta sammanhang och som kan brännas direkt till CD om man vill.

Vad betyder 16 bitar, 44,1 KHz och varför ska jag bry mig? Och vad är en wav-fil? Jag vill inte bli datatekniker, utan bara lyssna på mina gamla band. Är jag ett hopplöst fall?

Nej, du är ingalunda ett hopplöst fall. Så här förhåller det sig: När man digitaliserar en analog signal, t.ex. ljudet från ett kassettband, så använder man en AD-omvandlare, Föga överraskande betyder det analog till digitalomvandlare. Det är alltså en elektronisk apparat, som läser av den analoga signalen och skriver en ny, digital signal till ett digitalt medium , vanligen en hårddisk, via ett dataminne. AD-omvandlaren tar stickprov, samples,  från den analoga signalen ett visst antal gånger per sekund, hur många gånger bestäms av samplingsfrekvensen. Ett sample kan innehålla olika antal bitar, alltså värden på 1 eller 0. Ett standardsample på t.ex. en CD-skiva innehåller 16 bitar, medan en AD-omvandlare för studiobruk tar samples som innehåller 24 bitar och som alltså ger bättre precision. Samplingsfrekvensen, som alltså anger hur många samples per sekund som omvandlaren läser in, är 44,1 Kilohertz/sekund för CD-standard och upp till 192 KHz/sek (vanligast dock 96 KHz/sek) i studiosammanhang.

Ju bättre precision vid samplingen, desto bättre kommer den resulterande ljudfilen att låta vid avspelningen. Här är det viktigt att hålla i minnet att alla ljudkort inte klarar att hantera högupplösta ljudfiler. CD-formatet, alltså 16 bitars upplösning, 44.1 KHz samplingsfrekvens, är dock något som alla ljudkort under alla operativsystem brukar klara av. Det finns olika filtyper för olika operativsystem. Wav (wave)-typen är en okomprimerad filtyp skapad av Microsoft, men som kan spelas av även på Mac och Linux-datorer. En wav-fil med upplösningen 16 bitar och samplingsfrekvensen 44.1 KHz kan lätt brännas till en ljud-CD med hjälp av lämpligt CD-brännarprogram. Apples filtyp för okomprimerat ljud heter AIFF och motsvarande för Linux/Unix heter AU. Om du har ljudband som är inspelade på högre hastighet än 9,5 cm/sek, så kan det vara lämpligt att använda en högre upplösning. Vi klarar det mesta! Om du vill ha högupplösta filer, så ber vi dig att först förvissa dig om att den utrustning du vill använda klarar formatet i fråga. 

Ljudbearbetning

Editering och annan bearbetning gör vi till timpris, se prislistan. Se även Analoga och digitala masterband.
Se prislistan för mer information om priserna.

Ljudband till CD / data

Vi spelar över de flesta typer av rullband till CD eller data.

Vi kan spela över ljudkassetter upp till C-120 till ett digitalt medium.

Speltider för rullband

Vi beräknar speltider för dina rullband.

DAT-band till CD eller ljudfiler

Vi kan föra över dina DAT-band till audio-CD-skivor eller ljudfiler.

ADAT HD24

Vi kan spela över ljudkassetter upp till C-120 till ett digitalt medium.

FOSTEXX-15

Vi kan digitalisera Fostex X-15-band och föra över det till data.

Halvtumsband 8 kanaler

Vi kan spela av 1/2 – tums 8-kanalsband med eller utan DBX.

Masterband

Vi spelar över masterband till CD eller ljudfiler.

Problem med ljudband

När ljudband åldras så kan de drabbas av diverse problem.